Monday, February 1, 2016

Ripsmetehnikute ja teiste iluteenindajate tööergonoomika

Ripsmetehnikuks õppisin ülikooli teisel aastal, kellena olen töötanud üle 4 aasta, füsioterapeudina natukene üle 3 aasta. Esialgsed tööasendid olid sõna otseses mõttes kohutavad (!!!). Nüüd olen targem ning soovin ka teistega jagada mõningaid soovitusi paremaks töötamiseks. Loodan, et vähemalt üks inimene saab abi! Ning alati on hea kui tekib arutelu.





  • Kasuta alati reguleeritavat tooli, mis toetab alaselga. Jalad peavad ulatuma maha, vajadusel kasuta jalgade tuge kui oled lühemat kasvu (nt pildil roheline). 
  • Tehniku jalad peavad mahtuma laua/tooli alla! Kui asud töölauast liiga kaugel, pead liigselt ette painutama. Töölaua kõrgus peaks olema reguleeritav, vältimaks liigset küürutamist või käte tõstmist. Antud tugitool ei sobiv pikemale tehnikule, sest jalad ei mahu tooli alla. 
  • Nurk tehniku keha ning reite vahel võiks olla üle 90 kraadi, kindlasti mitte vähem. Hea sellise asendi saavutamiseks on reguleeritav tool või kiilpadjal istumine. Kiilpatju on erinevaid, soovitan MITTE-täispuhutavat patja, sest täispuhutaval padjal on terve päev koormav istuda (nagu ka fitpallil!). Padi võiks olla desinfitseeritav, kuid aseta sellisele padjale peale riidest kate, et vältida higistamist.
  • Jälgi, et tool ei suruks põlveõnnaldesse. See takistab normaalset verevoolu jalgadesse, tekitab veenilaiendeid! 
  • Aseta klient nii, et ta pea oleks Sulle võimalikult lähedal, vältimaks üleliigset ettekummardumist. 
  • Jälgi, et Sa ei toeta käsi teravate nurkadega või kõvadele pindadele, vajadusel pehmenda pind rätikuga (rohkem mõeldud nt küünetehnikutele). Toeta julgelt käsi lauale! Käsi õhus hoides tekitad märkamatult pinget õlgadesse. 
  • Terve ruum võiks olla korralikult valgustatud ning loomulikult ka kliendi nägu. Võimalusel kasuta kahte lampi, et mõlemad näo küljed saaksid valgustatud. Ideaalne lamp on nt Glamcor, mille asendit, eredust saab lihtsasti muuta. See investeering on seda väärt! (Minu to-do listis järgmine)
  • Planeeri iga kliendi jaoks piisavalt aega. Kiirustades hoiad keha rohkem pinges ning ei jälgi korrektseid asendeid. 
  • Iga kliendi vahel tee kergeid venitusharjutusi, tõuse püsti näiteks kliendile teki peale panemiseks. Lihtsad, kuid efektiivsed venitusharjutused: 










  • Jälgi ka kliendi ergonoomikat. Massaaži või kosmeetiku laual aseta põlvede alla padi/rullis käterätik, et lõdvestada kliendi alaselga. Ka ripsmetoolis saab põlved kõverdada, pöörata ühele või teisele küljele. Luba (või lausa palu) kliendil natukene niheleda, kui ise tegeled parasjagu millegi muuga. Samuti on oluline kliendi kaela toestamine sobiva suurusega padja / rätikuga, et klient saaks lõdvestada kaelalihased, jälgi, et pea ei oleks liiga kuklas. Ise hakkasin just kasutama Ruthie ergonoomilist patja, klientidele meeldib ning mul on rohkem tööpinda. 


  • Aseta kõik töövahendid endale lähedale, pidev painutamine ühes suunas tekitab märkamatult ühepoolseid pingeid. Samuti võiks tehnik paigutuda ruumis nii, et välisuks jääks vaatevälja - kui uks on nt selja taga, võib tekkida jällegi palju üleliigset pööramist. 
  • On uuritud massööride peal, et kui ruumis on seintel midagi köitvat - pilt/poster või peegel vms, siis massöör vaatab töö ajal rohkem üles (mitte alla klienti) ning ruumis ringi. Seda saab kasutada ära kui vahetad liimi, kasutad nanomisterit/nebulizerit, teed kliendile tuult. Kui kosmeetik teeb massaaži või kui värv kuivab. 
  • Liimisõrmus või alus ripsmetele,mis kinnitub kummiga käele (nt Ruthie Belle Lash Bug), lühendab aega, mis kulub ripsmekarva liimi kastmisest kuni naturaalsele ripsmele asetamiseni. See elimineerib pideva pööramise. 
  • Ole füüsiliselt aktiivne, käi trennis! Jah, tööpäevad on pikad ja rasked, pärast tahaks lihtsalt diivanile/voodisse vajuda, kuid füüsiline aktiivsus annab energiat juurde ning nõrga lihaskorsetiga on lihaspinged, valu, jms probleemid varsti ukse taga. Leia see 2-3x nädalas vähemalt 60 minutit korraga ning võimalusel nt jaluta tööle/töölt koju. See on sinu tervis! Minu soovitus - kui kollektiiv on suurem ning vajad motiveerimist, broneeri varakult aeg, kutsu treener salongi või minge koos rühmatreeningusse. Teistele on tihtipeale raskem ära öelda kui iseendale! 
  • Treeni ka silmi, näiteks lõunapausi ajal. Silmad saavad väga suure koormuse, tihtipeale õhtuks on pilk udune ning pea valutab. Selle jaoks fokusseeri pilk endale lähedalolevale esemele ning liigu paari meetri kaupa edasi kuni jõuad pilguga aknast välja. Fokusseeri pilk mööda neid esemeid samamoodi tagasi. Soorita harjutust paar minutit. Video sellest harjutusest leiad siit.
  • Juuksurite tööga seotud probleemidest ning soovitustest saab lugeda siit.

Olen avatud küsimustele, muredele. Loodan, et tekib arutelu! Kui on piisavalt huvi, kirjutan lähiajal kindlasti ka nt karpaalkanali sündroomist, õla- ja seljaprobleemidest või mis parasjagu aktuaalne on!
Hoia end kursis läbi minu FB lehe.



Jõudu tööle :)!



No comments: