Wednesday, November 25, 2015

Kes on füsioterapeut?

Kõik füsioterapeudid on kogenud seda momenti kui sugulased, patsiendid, sõbrad küsivad: "kas sina oled see kes massaaži teeb jah?" või : "Kas sina väänadki neid konte paika?!". Arstide klassika: "Kutsuge VÕIMLEJA!"





Definitsioonina kõlab asi nii - Füsioteraapia on kehalistel harjutustel, asendravil, massaažil ja füüsikalistel meetoditel (sooja- ja külmaravi ning elektriravi) põhinev taastusravi osa, mille sihiks on täielikult või osaliselt taastada tugiliikumisaparaadi või organsüsteemi funktsionaalne võime, et patsient saaks paremini integreeruda normaalsesse elu- ja töökeskkonda. Füsioteraapia ülesanneteks on võimalike tervisekahjustuste ennetamine, liigeste liikuvusulatuse ja lihaste jõu säilitamine või parandamine, häirunud funktsioonide taastamine, kompenseerimine, valu leevendamine. (http://www.terviseleht.ee/200106/6_fysioteraapia.php)


Ei, füsioterapeut ei "vääna konte" ja massaaž võib olla üks osa teraapiast, kuid kindlasti mitte peamine ning võimlejaid kohtab pigem olümpiamängudel.
Lihtsalt võib öelda, et füsioterapeut tegeleb patsiendi kaasasündinud, omandatud ja tihti ka tuleviku probleemidega, et parandada/säilitada elukvaliteeti. Suures plaanis tähendab see seda, et füsioterapeut tegeleb kaudselt kõigega!

Minu jaoks on füsioterapeudi amet üks kõige väljakutsuvamaid, raskemaid ja ka tänuväärsemaid ameteid. Kindlasti ka üks alahinnatumaid. Nagu ka kõikide teiste taastusravimeeskonna spetsialistide töö. Kes veel tegeleb ja RÄÄGIB patsiendiga ning KUULAB patsienti tund aega igal teraapiakorral?!

Selline näeb välja üldiselt FT protsess. Skeem võetud Eesti Füsioterapeutide Seltsi kodulehelt.


Suundasid on palju - kes tegeleb rohkem sportlastega, kes lastega, kes vanuritega. Kelle patsientideks on neuroloogiliste probleemidega isikud, kellel luu- ja lihaskonna (ortopeedilised) patsiendid. On olemas füsioterapeudid, kes tegelevad spetsiifiliselt kopsuhaigustega, ka eraldi südame- ja verehaigustega patsientidega. Edasipüüdlikumatest hambaarsti/ortodontia kliinikutest leiame lõualuudele spetsialiseerunud füsio. On olemas eraldi vaagnapõhja probleemidele pühendunud füsioterapeudid!! Ma võiksingi siia loetlema jääda.
Samuti ei ole füsioterapeut ainult (era)kliinikutes, vaid ka kodudes ning kontorites, spordiväljakutel ning haiglavoodi kõrval. Kõik selleks, et patsientide elu oleks parem!


Füsioteraapiast ning füsioterapeutidest võiksin teha nii palju blogipostitusi, et internet läheks katki. Alustan sellest väikesest kiidukõnest füsioterapeutide aadressil ning kindlasti ka tulevikus jätkan sellega. Iga päevaga suureneb minu veendumus, et valisin õige eriala. Rõõm on inimesi aidata või kasvõi natukene kellegi maailmapilti avardada. Fantastiline on kuulda, kui patsient saab esimest korda üle mitme kuu olla valuvaba või magada rahulikult. KUI palju muutub inimese elu, kui ta suudab iseseisvalt liikuda, lusika suhu või ise juuksed kammitud. Kirjeldamatult palju.

Kolme bakalaureuse aasta jooksul minust füsioterapeuti ei saanud, usun, et kellestki ei saa. Tõeline füsioterapeut ilmneb peale töökogemust, enesearendamist, kolleegidega tihedat suhtlemist ning alles siis kui õpid ARMASTAMA oma eriala.
Siinkohal tervitused kõikidele maailmapäästjatele- FÜSIOTERAPEUTIDELE. Mitte RKK instruktoritele, mitte ka inspektoritele. Kindlasti mitte võimlejatele ja massaažistidele. Olgem täpsed!



No comments: