Thursday, November 26, 2015

Kuidas teha endale kodustest vahenditest mõnus soojakott või kasulik ning armas jõulukink

Sellise koti/soki tegi mulle väiksena minu armas ema. Praegu on paljud patsiendid küsinud, kust saab osta soojakotti kui neile Adelis savist soojakoti kaela või selja alla pistan. Olen soovitanud neil kott endale ise meisterdada. Õpetan teile ka J

Sooja kotti on hea kasutada külmetuse ajal, lihaspingete leevendamiseks või lihtsalt kaisukaruks. Väikelastel kasutades ei tohi teri väga kuumaks ajada! Ettevaatust!

Mina kasutasin koti sisuks odrakruupi (500g 0.49 euri Prismast). Aga kotti võib panna ka näiteks tatart, riisi, peenemat/jämedamat soola vms. Sool sobib eriti hästi hingamisteede haiguste puhul.

Aroomi lisamiseks võib juurde panna erinevaid ürte, ravimtaimi, mille lõhn intensiivistub, kui neid koos koti sisuga pannil kuumutada. Minu lemmik on pune ehk oregano, mille ise juulikuus põllult korjasin ning kuivatasin. Pune/oreganot leiab poest maitseaineletist jahvatatud kujul. Sobib ka hästi piparmünt vms. Pildil see parempoolne valge on raudrohi.




Kuumutasin koti sisu kuival pannil umbes 5-7 minutit, pannil kaas peal. Lehtri või lusika abiga ajasin terad soki/koti sisse ja sõlm peale. Kui kodus on mikrolaineahi on asi palju lihtsam. Pista terve kott 2-3 minutiks uuni. Kuna mul selline masin puudub ning katseid kotiga teinud ei ole, katseta algul, mis kott teeb peale ühte minutit. Kui kõik OK, kuumuta edasi.

Koduseks kasutamiseks otsisin välja ühe paariliseta seisma jäänud paksema soki. Terad lähevad väga kuumaks ning läbi õhukese soki võib kott liiga kuum olla. Igal juhul kui tunned, et kott on naha vastas liiga kuum, pane rätik vahele! Väga lihtne on põletust saada. Ei tasu kuumi teri alahinnata J Kott püsib kuum vähemalt tund aega.


Et saada head kotti selja alla, võid panna sisu ka näiteks padjapüüri (sel juhul oleks vaja rohkem kui 0.5 kg sisu.

Jõulukingituseks paki terad (koos aroomielementidega) ilusasse kotti, mille saab kergesti ka ise meisterdada. Kirjuta juurde väike kasutusjuhend ning rõõmusta vanavanemaid. Esimese demonstratsioonsoojenduse saad teha koos pereliikmetega kui jõululaua taga istumisest väsinud.


Pildil oleva multifunktsionaalse personaliseeritud koti tegi mulle armas Ave Männik. 











Sooja ja mõnusat algavat detsembrit!

Sandra :)

No comments: