Tuesday, November 17, 2015

Ripsmepikenduste ajaloost

Aastal 1882 raporteeris Henry Labouchère Briti ajakirjas Truth, et pariisitarid on leidnud viisi kunstripsmete tegemiseks (1). 1899 aasta Soti ajalehe The Dundee Courier väljaandes kirjeldab õõvastava detailsuse ning rahuga ripsmete püsipikendamise protseduuri - oma enda juuste lau külge ÕMBLEMIST. Jah, sa lugesid õigesti!
PictureSilmalau alumine piir puhastati ning tuimestati kokaiinilahusega. Juuksekarv aeti nõela taha ning kinnitati silmalau äärde. Ühele silmale paigaldati umbes tosin või rohkem karva. Selleks ajaks oli kokaiini tuimestav mõju lõppenud. Järgmisena lõigati karvad ühepikkusteks ning koolitati hõbedast koolutajaga. Silmad seoti kinni kuni järgmise päevani. Teksti kohaselt osad karva “transplantaadid” võtsid juured alla ning hakkasid kasvama. Esimese kuu jooksul pidi ripsmeid igapäevaselt koolutama. Kulmudega toimiti samamoodi, kuid see protseduur oli tunduvalt valutum :).

Teksti autentsuses muidugi kaheldakse, sest ei olnud mingit viidet antud protseduuri läbiviija(te)le ega ka protseduuri saajatele.(2) Minu meelest väga põnev kui nii ammu selliste asjade peale üldse tuldi (kas siis päriselt või mitte)! Ripsmetuši algusajaks võib lugeda lausa 4000 enne kristust (kasutati ainet nimega kohl ripsmete-kulmude värvimiseks), seega ilusad tumedad silmad/ripsmed on naisi saatnud peaaegu, et igavesti. Samuti on leitud viiteid Egiptuse valitsejate hauakambritest ning Babüloonia varemetest, et ka siis tehti ripsme- ja kulmuprotseduure.(3)

1902 patenteeris Suurbritannias juuksespetsialist ning leiutaja Charles Nessler kunstripsmete ja –kulmude tootmise tehnika (n-ö ribaripsmed). 1911 patenteeris USAs kunstripsmed Anna Taylor.(1)
Ripsmepikenduse loojaks peetakse D.W.Griffithit, kes oma 1916. Aasta filmi “Intolerance” võtetel leidis, et näitlejanna Seena Oweni kostüüm pole täielik. Mees tellis parukategija, kes liimis näitlejanna laugudele ripsmekarvu. Naine kannatas veel paar päeva peale karvade eemaldamist silmaprobleemide käes.(3)
Seena Owen "Intolerance" võtetel.

Individuaalsed ripsmepikendused, nii nagu meie neid teame, jõudsid esimest korda Ameerikasse aastal 2004 Koreast ning Jaapanist, kus nendega juba üle 30 aasta tegeletud oldi.
Volüümripsmed või ka 3D, xD ripsmed said alguse 2000ndate lõpus Venemaalt. Peamiseks uue tehnika loojaks peetakse Irina Levchuki, kes rändas 3 aastat erinevates ripsmekoolides ning õpitud teadmistest lõi uue tehnika. (4)

Tsauki! 

Kasutatud kirjandus:

Pilt:https://www.google.ee/urla=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0CAUQjhxqFQoTCMmL4ui3l8kCFUeWLAodbK0NFQ&url=http%3A%2F%2Ftheloudestvoice.tumblr.com%2Fpost%2F11111342810%2Fseena-owen-intolerance-1916-seena-owen-is&psig=AFQjCNF-DX2RwuBNE_xlF74naJghYfk5zg&ust=1447848761962664
Irresistible eyes. May be had by transplanting the hair. A story from The Dundee Courier, 6 July 1899(2)
The History of Eyelash Extensions. Louise Prunty Chrysalis House Publishing 2014 (3)
http://www.professionalbeauty.com.au/2014/10/13/meet-the-woman-behind-russian-3d-volume-lashes/#.VksklnYrKUk (4)

No comments: