Tuesday, November 10, 2015

Ripsmete anatoomia ning füsioloogia

Tere armsad naised!


Lisaks ilule on ripsmetel ka tähtis funktsioon – kaitsta silmi võõrkehade eest ning vallandada pilgutamis-refleks. Ülemiste ripsmete hulk ühel silmal on umbes 90-150 karva. Alumistel  70-80 karva. Ülemised ripsmed kasvavad kahes või kolmes reas. Võrreldes juuksekarvadega on ripsmekarv kujult laiem ning ei kaota vananedes pigmenti ning ei muutu halliks. Ülemised ripsmed võivad kasvada kuni 10 mm pikkuseks, keskmine pikkus on u 8 mm.

Nii nagu kõik karvafolliikulid kehas on ka ripsmefolliikulid inimesel sündides kohe olemas – nende arv elu jooksul ei suurene. Tore fakt - lootel arenevad ripsmed 7-8 rasedusnädalal.

Nagu muud ihukarvad, on ripsmed bioloogilised polümeerid ning koosnevad umbes 10% veest ning 90% erinevatest valkudest nagu keratiinid ja melaniinid, mis annavad karvale värvuse.

Igal ripsmekarval on 3 kasvufaasi, mis kestavad keskmiselt 5-11 kuud.

 
1)Anageenne faas (kasvufaas) – karv kasvab aktiivselt umbes 1-2 kuud.  Siin faasis kandub karva pigment. Ainult umbes 40%  ülemistest ripsmetest ning 15% alumistest ripsmetest on kasvufaasis üheaegselt. Iga karv kasvab spetsiifilise pikkuseni ning siis kasv peatub.

2)Katageenne faas (üleminekufaas)– ripsme kasv peatub, karvafolliikel kahaneb. See faas kestab umbes 2 nädalat.

3)Telogeenne faas (puhkefaas)– ripsmed puhkavad ning püsivad selles faasis umbes 100 päeva, kuni karv kukub  ise välja ning algab uuesti anageenne faas.

Kuna iga karv on oma individuaalses kasvutsükli faasis, on normaalne, et ripsmeid võib välja langeda igapäevaselt. 

Juuksekarvade koostis ning elutsükkel on sama, kuid juuste puhul võib anageenne (kasvufaas) faas kesta 6-7 aastat! Ripsmed kasvavad keskmiselt 0.15mm/päevas ning juuksekarvad 0.3 kuni 0.4 mm/päevas.
Järgmise kohtumiseni ;)!

  Kasutatud kirjandus:
Enhanced Eyelashes: Prescription and Over-the-Counter Options. Jones, Derek. Aesthetic Plast Surg. 2011 Feb; 35(1): 116–121.
http://dreamlash.net/wp-content/uploads/2015/01/hair-cycle.gif

No comments: